A
1. Adı Soyadı: Ömer Faruk BİLGİN
2.
Doğum
Tarihi: 17.06.1990
3.
Unvan:
Doktor Öğretim Üyesi
4.
Öğrenim
Durumu: Doktor
Lisans Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü 2008-2013
Yüksek Lisans Selçuk Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü 2016-2019
Doktora Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü 2019-2024
5. Akademik Unvanlar: Doktora Öğretim Görevlisi
6. Yönetilen Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri
6.1.
Yüksek Lisans Tezleri
Sofralık üzüm çeşitlerinde (Vitis vinifera L.) bazı uygulamaların tane tutumu ile salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri
6.2. Doktora Tezleri
Pistacia Lentiscus ve Pistacia terebinthus Türlerinde Yeni Nesil Sekanslama Yöntemi Kullanılarak Cinsiyet ile Bağlantılı Dna Markörlerin Geliştirilmesi Ve Cinsiyet Kromozom Mekanizmasının Ortaya Çıkarılması
Deneyim / İş yeri Bilgileri
1. 15 Ağustos 2014 – Mart 2016
Ziraat Mühendisliği Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Şanlıurfa / Ceylanpınar
2. 22 Nisan 2016 -Devam ediyor
Araştırma Görevlisi , Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyve Yetiştirme Ve Islahı Anabilim Dalı
7) SCI, SCI-Expanded, SSCI and AHCI
1) Akbari, A., Bahmani, K., Kazan, M., Bilgin, Ö. F., Rahimi, J., Darbandi, A. I., ... & Kafkas, S. (2024). Analysis of Fennel Breeding Populations Based on Distinctness, Uniformity and stability (DUS) testing via Morphological Descriptors and DNA Molecular Markers. Genetic Resources and Crop Evolution, 1-18.
2) Sönmez DA, Tülin A.Ö, Arfan AMD, Kafkas E, Bilgin OF (2024). Improving blueberry cold storage quality: the effect of preharvest hexanal application on chilling injuries and antioxidant defense mechanisms. J Sci Food Agric . DOI 10.1002/jsfa.13710
3) Akbari, A., Bahmani, K., Kafkas, N. E., Bilgin, O. F., Hamijo, T., Darbandi, A. I., & Farhadpour, M. (2024). Evaluation of seed yield, essential oil compositions, and fatty acid profiles in advanced fennel (Foeniculum vulgare Mill) breeding populations. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 57, 103118.
4) Bilgin, O. F., & Sabir, A. The Mode of Pollination Influences the Berry Set and Agronomic Features of Table Grape Cultivars (Vitis vinifera). International Journal of Agriculture and Biology, 2023, 30(6), pp. 398–404
5) Yazici, K., Balijagic, J., Goksu, B., Bilgin, O. F., & Ercisli, S. (2023). Comparison of Some Fruit Quality Parameters of Selected 12 Mandarin Genotypes from Black Sea Region in Turkey. ACS omega, 8(22), 19719-19727.
6) ÖF BILGIN, ŞH ATTAR, A Paizila, LIU Feng, Y Gong, S Kafkas, E Kafkas (2021). Determination of fatty acid, tocopherol content and total phenol of nine selected Chinese walnut genotypes. Rıvısta Italıana Delle Sostanze Grasse 98 (3), 187-195
7) Sabir, F. K., Sabir, A., Unal, S., Taytak, M., Kucukbasmaci, A., & Bilgin, O. F. (2019). Postharvest quality extension of minimally processed table grapes by chitosan coating. International journal of fruit science, 19(4), 347-358.
8) International Articles
1) ÖF Bilgin, ŞH Attar, E Kafkas, S Kafkas. Determination comparison of different some nut characteristics of pistachio between Siirt and one Siirt select type.(2023) International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 7 (1), 10-14
2) A Burğut, M Ada, ÖF Bilgin, E Kafkas (2023). Aroma compounds and chemical content of four selected mulberry genotypes using gas chromatography (gc-mc) in Turkey International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences 7 (2), 30-32
3) Bilgin, Ö. F., Nogay, G., & Kafkas, S. (2022). Some fruit quality characteristics of ‘Grand Naine’banana fruits during various ripening stages. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, 6(1), 24-27.
4) Ada, M., Paızıla, A., Bilgin, Ö. F., Attar, Ş. H., Türemiş, N., & Kafkas, S. (2021). Determination of fat, fatty acids and tocopherol content of several Turkish walnut cultivars. International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences, 5(1), 94-100.
5) Bilgin, Ö. F., Sabir, A., & Kara, Z. (2018). Leaf physiology and fruitfulness of grapevines (V. vinifera L.) as affected by rootstock use and sustained water deficit. Journal of Agricultural and Crop Research, 6(6), 105-109.
6) Unal, S., Bilgin, Ö. F., Sabir, F., & Sabir, A. (2018). Micronized calcite treatment enhances cluster and berry quality of ‘Crimson Seedless’ grapes. International Journal of Advanced Agricultural Research, 6(1), 116-121.
7) Sabir, A., Kucukbasmaci, A., Taytak, M., Bilgin, O. F., Jawshle, A. I. M., Mohammed, M. M., & Gayretli, Y. (2018). Sustainable viticulture practices on the face of climate change. Agric. Res. Technol. Open Access J, 17, 556033.
9) Book Chapter
1) Siirt Yöresinde Yetişen, Antepfıstığına Anaç olabilecek Değişik Pistacia Türlerininfidanlık Performanslarının Belirlenmesi. Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin ATLI1 & Dr. Öğr. Üyesi MinePAKYÜREK2 & Doç. Dr. Nazire MİKAİL3 & Ömer FarukBİLGİN4 & Murat ŞAHİN. Ziraat ve Doğa Bilimleri. SBN • 978-9940-46-039-6
10 )Syposiums
1) Ömer Faruk BİLGİN -Harun KARCI - Salih KAFKAS. P. eurycarpa’nın Dağılımı ve Morfolojisi 2.uluslarası mersin sempozyumu 2019
2) Ömer Faruk BİLGİN -Harun KARCI - Salih KAFKAS. P. lenticus’un Dağılımı ve Morfolojisi 2.uluslarası mersin sempozyumu 2019
3) N.E. Kafkas Y. Polat, O.F. Bilgin, B. Cimen, G. Koc. Fruit quality characteristics in bergamot (Citrus bergamia). 2023/11/30. XIV International Citrus Congress
4) Bilgin, Ö. F , Kafkas, S., Kafkas, N. E.,., Attar, Ş. H., & Günaçtı, H. (2021, May). Comparison of defence responses of detached leaves of local strawberry cultivars against grey mould disease. In IX International Strawberry Symposium 1309 (pp. 731-740).
5) Atli Halit Seyfettin,Pakyürek Mine, Bilgin Ömer Faruk. Pistachio Production in Turkey and the Contributions of Siirt Province. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies ICAFOF 15-17 May 2017 Cappadocia/Turkey
6) Atli Halit Seyfettin,Pakyürek Mine, Bilgin Ömer Faruk. Condition of Almond Growing in Turkey, New Developments and Suggestions. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies ICAFOF 15-17May 2017 Cappadocia/Turkey
11)Projecs
11.1. İnternational
1) Pre-breeding strategies for obtaining new resilient and added value AB Cost projesi 2020-2024
11.2. TÜBİTAK Projects
1. 219O267, Yeni Nesil Tekrar Sekanslaması ile Ülkemizde Yaygın Olarak Yetişen Yabani Pistacia Türlerinde Cinsiyet ile Bağlantılı DNA Markörlerin Geliştirilmesi ve Cinsiyet Kromozom Mekanizmasının Ortaya Çıkarılması, Burslu, Sonuçlandı, TOVAG - Tarım, Ormancılık Ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu, 1001 - Araştırma, ARDEB, Projeye Katılma/Ayrılma Tarihleri: 15.09.2020 - Bitti, Proje Başlangıç/Bitiş Tarihleri: 15.07.2020 - 15.07.20232. 23AG027, Türkiye Tarimsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarim Teknolojileri Platformu (S-Atp), Araştırmacı/Uzman, Yürürlükte, KAMAG - Kamu Araştırmaları Destek Grubu, 1004 - Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı, ARDEB, Projeye Katılma/Ayrılma Tarihleri: 15.08.2023 - Devam ediyor, Proje Başlangıç/Bitiş Tarihleri: 15.08.2023 - 15.08.2027
11.3. TAGEM
1) Marker Based Selection in Pistachio Development of New Varieties Tagem /20 /Arge-16 --Researcher
2) Development of New Varieties Suitable for In Vitro Propagation and Resistant to Soil-Borne Diseases by Hybridization Breeding in Pistachio Tagem /20 / R&D/ 15
3)Development of Molecular Markers for Tomato Drought Stress and Tolerant Tomato Lines by Genome Length Association Studies (GWAS) Tagem -21 /ARGE/ 0111.4. BAP
1) FDK-2022-15396. Development of Sex-Linked DNA Markers and Revealing Sex Chromosome Mechanism in Wild Pistacia lentiscus and Pistacia Terebinthus Species Using Next Generation Sequencing Method. 2022-2024.
2) FBA-2020-11957. Validation of Some Sex-Related Candidate miRNAs by qPCR 2022-2024