ÖZGEÇMİŞ
- Adı Soyadı
|
: M. Zeki KARİPÇİN
|
|
|
- Unvanı
|
:Dr. Öğr. Üyesi
|
- Öğrenim Durumu
|
:Doktora
|
Derece
|
Alan
|
Üniversite
|
Yıl
|
Lisans
|
Ziraat
|
Harran
|
1997
|
Y. Lisans
|
Ziraat
|
Harran
|
2004
|
Doktora
|
Ziraat
|
Çukurova
|
2009
|
- Akademik Ünvanlar
Dr. Öğretim Üyeliği Tarihi :2015
Doçentlik Tarihi :
Profesörlük Tarihi :
6. Yönetilen
Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri
6.1. Yüksek Lisans Tezleri
1. Şehriban YILDIRIM. Maydanoz Sebzesinde Kuraklıkta Değişime Uğrayan
Fizyolojik Ve Bazı Biyokimyasal Değişimler (Devam Ediyor)
2. Emrah TUNCAY. Siirt Yöresinde Bazı Yerel Sebze Genotiplerinin Toplanması Morfolojik ve Pomolojik Karakterizasyonlarının Yapılması ve Çoğaltılması (2021).
3. Nevzet TAŞ. Su Yosunu Kullanımının Kuraklık Koşullarında Yetiştirilen Acurların Fizyolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özelliklilerine Etkileri ve Acur Genotiplerinin Moleküler Olarak İncelenmesi (Devam Ediyor).
4. İbrahim GÜNEŞ. Bazı
Karpuz Melezlerinde Heterosis ve Heterobeltiosis Oranlarının Belirlenmesi (Devam Ediyor)
5. Yunus AKTAR. Siirt Yöresinde Doğal Olarak Yetişen C. syriaca B. Tipleri ile C. scolymus L. Türü (Sakız) Enginarlarında Etken Madde Tespiti (2019).
6. Mohammed Ahmed AHMED. Salisilik Asit Uygulamalarının Biber (Capsicum anuum L.) Fidelerinde Soğuğa Tolerantlık ve Gen İfadesi Üzerine Etkileri (2019).
7. Gülşah SEYİTOĞLU. Phytophthora
capsici Leon.’a Dayanıklı
Yerel Biber Hattı Geliştirilmesi (2018).
6.2. Doktora Tezleri
1.
…
2. …
7. Yayınlar
7.1. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
(SCI, SSCI,Arts and Humanities)
1. Karipçin, M. Z. (2023). Hydrogels improved
parsley (Petroselinium crispum (Mill.) Nyman) growth and development under
water deficit stress. PeerJ, 11, e15105. https://doi.org/10.7717/peerj.15105
2. Kırnak, H., & Karipçin, M. Z. 2022. Responses of
Furrow Irrigated Paprika Pepper Cultivars on Yield and Crop Water Stress Index
(CWSI) Under Semi-Arid Climate Condition. Gesunde Pflanzen, 1-9. https://doi.org/10.1007/s10343-022-00810-3
3. Aktar Y., Karipçin M.Z., Şensoy Suat. 2020. Detection of Active Substances
in Cynara syriaca B. and Cynara scolymus L. Type Artichokes
Growing Naturally in Siirt Region. Fresenius Environmental Bulletin, 29 (09A): 8713-8718.
4. Erez M.E., İnal B., Karipçin M.Z., Altıntaş S. 2020. Physiological and gene-expression variation in watermelon (citrullus lanatus l.) cultivars exposed to drought stress. Acta Societatis Botanicorum Poloniae / 2020 / Volume 89 / Issue 2 / Article 8921 Publisher: Polish Botanical Society.
5. Ahmet A. M., Karipçin M.Z., Yaşar F. 2020. Effects of Salicylic Asic Application on WRKY Gene in Pepper (Capsicum annum L.) Seedling. Fresenius Environmental Bulletin, 29 (04A): 3279-3286.
6. Karipçin M.Z., Seyitoğlu G., Mikail, N., 2018. Characterizatıon of Phytophthora capsici Leonian resistance in some pepper genotypes by principal component analysıs. Applied Ecology and Environmental Research, 16 (5): 6885-6901. Doi: DOI: http://dx.doi.org/10.15666/aeer/1605_68856901.
7. Dinc, S., Kara, M., Karipcin, M.Z., Sarı, N., Can, Z., Cicekci, H., Akkus, M., 2018. The roothstock effects on agronomic and biochemical quality properties of melon under water stress. Fresenius Environmental Bulletin. 27 (7): 5008-5021.
8. Karipçin, M.Z., 2018. Statistical evaluation of watermelon genotypes exhibiting different features under stress conditions. Fresenius Environmental Bulletin, 27 (2): 1131-1137.
9. Karipçin, M.Z., İnal, B., 2017. Determination of heterosis and heterobeltiosis values of salt-tolerant summer squash (Cucurbita pepo L.) genotypes and genetic relationships of parental genomes. Applied Ecology and Environmental Research, 15 (4): 779-796. (DOI: http://dx.doi.org/10.15666/aeer/1504_779796).
10. Karipçin, M.Z., Dinç, S., Kara, M., Kahraman, S., Alp, I., Çicekçi, H., 2016. High temperature-tolerant tomato lines: bioactive compounds. Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, 1-9.
11. Keles, D., Pinar, H., Ata, A., Karipcin, Z., Ates, A., Taskin, H., Buyukalaca, S., 2015. Determination of high-temperature tolerance of some pepper genotypes. HortScience. 50 (9): 172.
12. Kara, M., Dinç., S., Kahraman, S., Karipçin, M.Z., Alp, İ., Çiçekçi, H., 2015. Ground Urfa isot peppers with high content of bioactive compounds and antioxidant activity. Journal of Medicinal & Spice Plants, 20 (4): 158-164.
13. Karipçin, M.Z., Sari, N., Kirnak, H., 2010. Effects of drought on
yield and pomological features of wild and domestic Turkish watermelon
genotypes. Acta Hort. (ISHS) 871: 259-266.
http://www.actahort.org/books/871/871_34.htm.
14. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., Preliminary research on drought resistance of wild
and domestic Turkish watermelon genotypes, Cucurbitaceae, Proceedings of the
IXth EUCARPIA Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, INRA,
Avignon-France, (2008) pp: 493-499.
7.2. Uluslararası diğer hakemli dergilerde yayınlanan
makaleler
1. Bektaş,
Y., Benek, A., Karipçin, M.Z. 2022. Yaygın
Kavun Hatlarında Toprak Üstü ve Altı Gelişiminin Genetik Varyasyonu. Türkiye Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi.
3(1) 36-45.
2. Pala, F.,
& Karipçin, Z. (2021). Dikim Öncesi Herbisitler İle Domates Tarlalarında
Yabancı Ot Mücadelesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(2), 241-249.
3. Muhemet
Zeki Karipçin, (2021). Siirt Koşullarında İkinci Ürün Olarak Karpuz
Yetiştiriciliği. MAS Journal of Applied Sciences, Özel Sayı, p.
1243-1258. Doi: 10.52520/masjaps.190.
4. Karipçin, Z.
(2021). Siirt Koşullarında İkinci Ürün Olarak Kornişon Yetiştiriciliği. ISPEC
Journal of Agricultural Sciences, 5(2), 401-410.
5. Malakaşlı S., & Karipçin M.Z. 2020. Drying
and Drying Systems in Vegetables. EJONS International Journal on Mathematics, Engineering&Natural Sciences. 4(13), s. 13-18.
6. Ahmed, M. A., Karipçin, M. Z., & Yaşar, F. 2019. Morphological Changes of Salicylic Acid Application on Pepper (Capsicum annuum L.) Seedling under Cold Condition. International Journal of Secondary Metabolite, 6(4), 342-349.
7. Kılınç M.H., & Karipçin M.Z. 2019. Kök Ortamlarının Karpuz Kök Yapılarına Etkileri. EJONS International Journal on Mathematics, Engineering&Natural Sciences. 3(10), s. 52-60.
8. Malakaşlı S., & Karipçin M.Z. 2019. Geothermal Resources in Siirt and their Opportuities for Greenhouse. EJONS International Journal on Mathematics,
Engineering&Natural Sciences. 3(11), s. 51-55.
9. Tuncay E., & Karipçin M.Z. 2019. Tuncay, E., Karipçin, M. Z. 2019. Siirt Yöresinde Sebze Olarak Tüketilen Bazı Yabancı Otlar. EJONS International Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences. 3(11), 119-134.
10. Keleş, D., Pınar, H., Ata, A., Bircan, M., Karipçin, Z., Rastgeldi, U., & Büyükalaca, S. 2019. Water Deficit Tolerance of Some Pepper Inbred Lines. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 7(8), 1088-1093.
11. Karipçin, M.Z., Demirer Durak, E., 2018. Biber genotiplerinde peroksidaz ve katalaz içeriklerinin Phytophthora capsici’ye dayanıklılık üzerine etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 5 (1): 65-71. DOI: 10.19159/tutad.358705
12. Karipçin M.Z., Şatır N.Y., 2016). Su stresi koşullarında
yetiştirilen marul sebzesinin verim ve besin içeriğine arbusküler mikorizal
fungus (AMF)’un etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26
(3):406-413.
7.3. Uluslararası bilimsel
toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler
1. Karipçin, M.Z. 2022. Maydanoz (Petroselinum crispum (Mill.) Nyman)
Tohumculuğu. ISPEC 10th International Conference on Agriculture,
Animal Sciences and Rural Development 18-19 JULY 2022-SİVAS / TÜRKİYE. Pp:
1185-1195.
2. Karipçin, M.Z., ÇIĞ, F. 2022. Kurak Koşullar
Altında Cucumis melo subsp. agrestis var. conomon Tohumlarının Bazı Erken Gelişim ve
Çimlenme Parametreleri Üzerine Accd Bakterilerinin Etkileri. Internatıonal
Conference On Global Practıce Of Multıdıscıplınary Scıentıfıc Studıes. March
6-8, 2022. Turkish Republic of Northern Cyprus. Pp: 1544-1552.
3. ÇIĞ,
F., Karipçin, M.Z. 2022. Kurak
Koşullar Altında Solanum lycopersicum
Tohumlarının Bazı Erken Gelişim Ve Çimlenme Parametreleri Üzerine Accd
Bakterilerinin Etkileri. Internatıonal
Conference On Global Practıce Of Multıdıscıplınary Scıentıfıc Studıes. March
6-8, 2022. Turkish Republic of Northern Cyprus. Pp: 1553-1562.
4. Karipçin, M.Z. 2022. ÇIĞ, F. 2022. Kurşun
Stresi Altındaki Lycopersicon esculentum L. Tohumlarına Accd Aktivitesi
Gösteren Bakterilerin Etkileri. 2.
Internatıonal Sıırt Conference On Scıentıfıc Research. 21-23 Mart 2022.
Siirt/Türkiye. Pp: 954-964.
5. ÇIĞ,
F., Karipçin, M.Z. 2022. Nikel
Stresi Altındaki Lycopersicon esculentum
L. Tohumlarına ACCD Aktivitesi Gösteren Bakterilerin Etkileri. 2. Internatıonal Sıırt Conference
On Scıentıfıc Research. 21-23 Mart 2022. Siirt/Türkiye. Pp: 965-976.
6. Karipçin, M.Z. 2022. Bazı Sebzelerde Tohum
Sertliği. International Conference on Global Practice of Multidisciplinary
Scientific Studies-III Turkish Republic of Northern Cyprus, November 15-17,
2022. Pp: 891-900.
7. Karipçin,
M.Z., Dirikolu, S.M. 2022. Sebze Tohumculuğu. ISPEC 10th International
Conference on Agriculture, Animal Sciences and Rural Development 18-19 JULY
2022-SİVAS / TÜRKİYE. Pp: 1196-1210.
8. Karipçin, M.Z., 2021. Sebze Gen Kaynaklarının
Toplanması. 3nd. Internatıonal Conference on Food, Agriculture and Veterinary,
19-20 June 2021. İzmir/Turkey. Pp:
923-935.
9. ÇIĞ,
F., Karipçin, M.Z., 2021. The Effect
Of Bacterıa Applıcatıons Showıng Accd Actıvıty On The Seedlıng Of Cucumıs Melo
Var. Agrestıs Seeds Under Salt Stress. Asian Congress On Contemporary
Sciences-V, 1-2 June 2021, Azerbaijan. Pp: 731-735.
10. Karipçin, M.Z., ÇIĞ, F., 2021. The Effect
Of Bacterıa Applıcatıons Showıng Accd Actıvıty On The Seedlıng Of Lycopersıcon
Esculentum L. Seeds Under Salt Stress. Asian
Congress On Contemporary Sciences-V, 1-2 June 2021, Azerbaijan. Pp: 1259-1264.
11. Karipçin, M.Z., Çığ, F., 2021. Accd Özellığı Gösteren
Bakteri Bulaştırılmış Lycopersıcon Esculentum L. Tohumlarının Tuzlu Ortamda İlk
Gelişim Parametrelerinin Belirlenmesi. ISPEC
7th International Conference on Agriculture, Animal Sciences and Rural
Development 18-19 September 2021, Muş, Turkey, Pp: 1186-1194.
12.
Çığ, F., Karipçin, M.Z., 2021. Accd Özelliği Gösteren
Bakteri Bulaştırılmış Cucumis Melo Var. Agrestıs Tohumlarının Tuzlu Ortamda İlk
Gelişim Parametrelerinin Belirlenmesi. ISPEC
7th International Conference on Agriculture, Animal Sciences and Rural
Development 18-19 September 2021, Muş, Turkey, Pp: 1195-1203.
13.
Karipçin, M.Z., Çığ, F., 2021. Çinko Ve Accd Özelliği
Gösteren Bakteri Bulaştırılmış Ortamda Lycopersıcon Esculentum L. Tohumlarının
Çimlenmesi. ISPEC 7th
International Conference on Agriculture, Animal Sciences and Rural Development
18-19 September 2021, Muş, Turkey, Pp: 1204-1211.
14.
Çığ, F., Karipçin, M.Z., 2021. Çinko Ve Accd Özelliği
Gösteren Bakteri Bulaştırılmış Ortamda Cucumis Melo Var. Agrestıs Tohumlarının
Çimlenmesi. ISPEC 7th
International Conference on Agriculture, Animal Sciences and Rural Development
18-19 September 2021, Muş, Turkey, Pp: 1212-1219.
15.
Karipçin, M.Z., Çığ, F., 2021. The Effect of Bacteria
Applications Showing Accd Activity on The Seedling of Cucumis melo var.
agrestis Seeds Under Nickel (Ni) Stress. The
5th Symposium on EuroAsian Biodiversity (SEAB-2021), 01-03 July 2021, Almata,
Kazakhstan. Pp: 152-157.
16.
Karipçin, M.Z., Çığ, F., 2021. The Effect of Bacteria
Applications Showing ACCD Activity on the Seedling of Cucumis melo var.
agrestis Seeds Under Nickel Contaminated Media. The
5th Symposium on EuroAsian Biodiversity (SEAB-2021), 01-03 July 2021, Almata,
Kazakhstan. Pp: 152-157.
17. Çığ,
F., Karipçin, M.Z., 2021. The
Effect of Bacteria Applications Showing ACCD Activity on the Seedling of
Cucumis melo var. Agrestis Seeds Under Lead Contaminated Media. The 5th Symposium on EuroAsian Biodiversity
(SEAB-2021), 01-03 July 2021, Almata, Kazakhstan. Pp: 147-151.
18. Malakaşlı S., & Karipçin M.Z. 2019. Drying and Drying Systems in Vegetables. International Engineering and Science Symposium (IESS-2019), 20-22 June 2019, Siirt-Turkey, Pg:.
19. Malakaşlı S., & Karipçin M.Z. 2019. Geothermal Resources in Siirt and their Opportuities for Greenhouse. International Engineering and Science Symposium (IESS-2019), 20-22 June 2019, Siirt-Turkey, Pg:.
20. Kılınç M.H., & Karipçin M.Z. 2019. Kök Ortamlarının Karpuz Kök Yapılarına Etkileri. ISPEC Uluslararası Tarım ve Kırsal Kalkınma Kongresi, 10-12 June 2019, Siirt-Turkey, Pg: 82-83.
21. Tuncay E., & Karipçin M.Z. 2019. Tuncay, E., Karipçin, M. Z. (2019). Siirt Yöresinde Sebze Olarak Tüketilen Bazı Yabancı Otlar. ISPEC Uluslararası Tarım ve Kırsal Kalkınma Kongresi, 10-12 June 2019, Siirt-Turkey, Pg: 84-85.
22. Karipçin, M.Z., Taş, N., 2018. Effects of waterweed on physiological, morphological and pomological of acur (Cucumis melo Agrestis) grown in drought conditions. I. International Agricultural Science Congress. 09-12 May 2018, Van, Turkey, 482.
23. Karipçin, M.Z., Avcıoğlu, B., 2017. Using RAPD markers for determination of genetic diversity of tomato lines tolerant to high temperature conditions in Şanlıurfa. International Conference on Agriculture Forest Food Sciences and Technologies (ICAFOF), 15-17 May 2017, Cappodocia, Turkey 1253.
24. Karipçin, M.Z., 2017. Statistical evaluatıon of watermelon genotypes exhibiting different features under stress conditions. Avrasya Tarım ve Doğa Bilimleri Kongresi. 20-23 Eylül 2017. Bişkek, Kırgızistan, 53.
25. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Solmaz, İ., 2016. Reaction of some melon (Cucumis melo) genotypes to drought stress. Cucurbitaceae 2016 Proceedings, XIth Eucarpia Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, July 24-28, 2016, Warsaw, Poland (eds. E. U.Kozik and H.S. Paris), 288-291.
26. Keles, D., Pinar, H., Ata, A., Karipcin, Z., Ates, A., Taskin, H., Buyukalaca, S., 2015. Determination of high-temperature tolerance of some pepper genotypes. HortScience. 50 (9): 172.
27. Ata, A., Keles, D., Pinar, H., Karipcin, Z., Rastgeldi, U., Büyükalaca, S., 2014. Evaluation of some tomato lines on high temperature conditions. 18. Eucarpia Meeting of Tomato Working Group, 22-25 April 2014, Avignon, France.
28. Pınar, H., Ata, A., Keleş, D., Büyükalaca, S., Bircan, M., Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., 2013. Determination of tolerance of deficied ırrigation application of some pepper genotypes. International Plant Breeding Congress, 10-14 November 2013, Antalya, Turkey, 462.
29. Keleş, D., Pınar, H., Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., Ateş, A., 2013. Determination of high temperature tolerance of some pepper genotypes. International Plant Breeding Congress, 10-14 November 2013, Antalya, Turkey, 432.
30. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Solmaz, İ., 2013. Research on water stress effect of wild and domestic melon accessions. International Plant Breeding Congress. 10-14 November 2013, Antalya, Turkey. 579.
31. Karipçin, M.Z., Sarı, N., 2012. Effect of NaCl application on physiological, morphological and pomological features of Sanlıurfa summer squash genotypes. Cucurbitaceae, Proceedings of the XthEUCARPIA Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, Antalya, Turkey, 702-706.
32. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., 2012. Effect of drought on physiological and morphological features of wild and domestic Turkish watermelon genotypes. Cucurbitaceae, Proceedings of the XthEUCARPIA Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, Antalya, Turkey, 306-314.
33. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., 2008. Preliminary research on
drought resistance of wild and domestic Turkish watermelon genotypes,
Cucurbitaceae. Proceedings of the IXth EUCARPIA Meeting on Genetics
and Breeding of Cucurbitaceae, INRA, Avignon-France, pp: 493-499.
7.4. Yazılan uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler
1. Karipçin, M.Z. 2022. Sebzecilikte Farklı
Yaklaşımlar. ISBN: 978-625-8213-67-6. İksad Publishing House, Ankara-Turkey, s. 352
2. Karipçin, M.Z. 2022.
Anadolu ve Tarım. Bölüm 2, s. 37-53. Ziraatın Farklı Alanlardakı
Uzanımları, Çığ, A. (ed.), ISBN: 978-625-6380-60-8. İksad Publishing House, Ankara-Turkey, s.
490.
3. Gerez, H., & Karipçin, M.Z. 2022. Trüf Mantarının Dağılış Alanları ve Türkiye’deki
Durumu, Bölüm XII, s. 333-351. Sebzecilikte Farklı Yaklaşımlar. ISBN:
978-625-8213-67-6. İksad Publishing House, Ankara-Turkey, s. 352.
4. Karipçin, M.Z., & Işık, G.G., 2021. Agricultural Ethıics Multifuncitional Agriculture?.
Chapter 1, p. 3-24. In: Agricultural Studies On Different Subjects, Çığ, A. (ed.), ISBN: 978-625-8007-89-3.
İksad Publishing House, Ankara-Turkey, p. 468.
5. Karipçin, M.Z., 2020. Dekorative Vegetable:Bottle Guard. Chapter 5, p. 77-102. In: Ornamental Plants in Different Approaches, Çığ, A. (ed.), ISBN: 978-625-7687-07-2. İksad Publishing House, Ankara-Turkey, p. 528.
6. Karipçin, M.Z., 2020. Kurutulmuş Sebze. Bölüm 19, s. 401-419. Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Alanında Teori ve Araştırmalar II, Özrenk, K., Bozdoğan, A.M., Bozdoğan, N.Y. (ed.), ISBN: 978-625-7319-11-9. Gece Kitaplığı, Ankara-Türkiye, p. 443.
7.5. Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
1. Keleş, D., Rastgeldi, U., Karipçin, Z., Karagül, S., Soylu, M.K.,
Çömlekçioğlu, N., Büyükalaca, S., 2016. Seleksiyon yoluyla Şanlıurfa biber
ıslahı. Alatarım, 39.
7.6. Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri
kitabında basılan bildiriler
1. Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., Pakyürek, A.Y., Söylemez, S., 2012. Harran Ovası koşullarında alçak tünellerde kavun ve karpuz yetiştiriciliği. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, Konya, 247-265.
2. Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., Pakyürek, A.Y., 2012. Harran Ovası koşullarında alçak tünellerde marul ve baş salata yetiştiriciliği, sıra aralığı, ekim zamanı, çeşit belirlenmesi, azot dozu ve su düzeylerinin araştırılması. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, Konya, 235-246.
3. Karipçin, M.Z., Pakyürek A.Y., 2011. Değişik malç tipleri, sulama aralık ve düzeylerinin plastik serada yetiştirilen baş salata’nın (Lactuca sativa var. capitata ) verim ve bazı kalite özelliklerine etkileri. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi.
4. Arslan, H., Monis, T., İlkhan, A., Karipçin, M.Z., Ünal, A.T., Soylu, M.K.,2009. Mayınlı arazilerde organik tarımın yapılabilirliği organik peyzaj bildirileri. I. GAP Organik Tarım Kongresi, 17-20 Kasım 2009, Şanlıurfa.
5. Keleş D., Rastgeldi U., Karipçin Z., Soylu M.K., Büyükalaca S., Çömlekçioğlu, N., 2008. Seleksiyon yoluyla Şanlıurfa biber ıslahı. Türkiye VII. Sebze Tarımı Sempozyumu, Yalova, 304.
6. Özden, M., Karipçin, M.Z., 2007. GAP bağcılığının üretim boyutları ve bugünkü durumu. GAP V. Tarım Kongresi, Şanlıurfa, 5-12.
7. Arslan, H., Hatipoğlu, H., İlkhan,
A., Karipçin, M.Z., 2007. GAP bölgesinde kolza (Brassica napus oleifera L.) tarımı. 1. Ulusal Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Biyodizel
Sempozyumu, Samsun, 433-438.
8. Karipçin, M.Z., Balku, N., Rastgeldi, U., Pakyürek, A.Y., Söylemez, S., 2005. Harran Ovası koşullarında ikinci ürün karpuz (Citrullus lanatus) ve turşuluk Hıyar (Cucumis sativus) yetiştiriciliği. GAP IV. Tarım Kongresi, Şanlıurfa, 1: 209-211.
7.7. Diğer yayınlar ve Çalıştaylar
1. Tarımsal Miras Çalıştayı (on-line) 2020. Bitki Gen Kaynakları, Eski yerel çeşitler.
2. Karipçin, M. Z. 2017.
Karpuz ve Kavun Yetiştiriciliği. Tarım Türk Dergisi Eki. Temmuz-Ağustos 2017,
Sayı 66. Sayfa, 15-18.
3. Karipçin,
M. Z. 2017. Marul ve Başsalata
Yetiştiriciliği. Tarım Türk Dergisi Eki. Kasım-Aralık 2017, Sayı 68. Sayfa,
40-42.
4. Rastgeldi, U., Gayberi, M., Karipçin, M.Z., 2009. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde doğal yayılış gösteren Fritillaria spp. türlerinin süs bitkileri sektöründe değerlendirilmek üzere kültüre alınması. VIII. İŞ PAKETİ. 105G068 TÜBİTAK. (Sonuç raporu)
5. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., 2009. Yerli ve yabani karpuz genotiplerinde kuraklığa toleransın belirlenmesi. TÜBİTAK, 107T613. (Sonuç raporu)
6. Keleş, D., Rastgeldi, U., Karipçin, Z., Karagül, S., Soylu, M. K., Çömlekçioğlu, N., Büyükalaca, S., 2008. Şanlıurfa yerel biber (Capsicum annum) genotiplerinin toplanması, tarımsal karakterlerinin belirlenmesi ve seleksiyon yoluyla ıslahı, TAGEM/BB/03/07. (Sonuç raporu)
7. Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., 2008. Harran Ovası koşullarında alçak tünellerde kavun (Cucumis melo L.) ve karpuz (Citrillus lanatus Thunb) yetiştiriciliği. TAGEM/02/04/01/003. (Sonuç raporu)
8. Kırnak, H., Demir, H., Kodal, S., Yıldırım, E., Karipçin, M.Z., Çavuşoğlu, A., Çullu, M.A., 2008. Şanlıurfa koşullarında paprika biberde sulamanın verim ve kaliteye etkisi. Kesin Sonuç Raporu. T.C. Başbakanlık Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Yayınları. Şanlurfa. (Sonuç raporu)
9. Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., 2007. Harran Ovası koşullarında alçak tünellerde marul (Lactuca sativa var. longifolia Lam.) ve başsalata (Lactuca sativa var. capitata L.) yetiştiriciliği. TAGEM/02/04/01/002. (Sonuç raporu)
10. Karipçin, M.Z., Balku, N., Rastgeldi, U., 2005. Harran Ovası koşullarında ikinci ürün karpuz (Citrullus lanatus) ve turşuluk hıyar (Cucumis sativus) yetiştiriciliği. TAGEM/02/04/04/10. (Sonuç raporu)
11. Karipçin, M.Z., Ak, B.E., Acar İ., 1997. Antepfıstığında (Pistacia vera L.) yaprak gübrelerinin
verim ve verim unsurlarına etkileri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe
Bitkileri Yayınları.
- Projeler
PROJE ADI
|
KURUM
|
BÜTÇE (TL)
|
TARİH
|
GÖREV
|
PROJE TÜRÜ
|
ARDEB NO
|
İkinci Ürün Kornişon Hıyar Yetiştiriciliği (Siirt
Koşullarında)
|
--
|
2.000,0
|
15 Haziran 2020
|
Yürütücü
|
Bitirme Tezi
(R.Erdoğan)
|
--
|
İkinci Ürün Karpuz Yetiştiriciliği (Siirt
Koşullarında)
|
--
|
3.000,0
|
15 Haziran 2020
|
Yürütücü
|
Bitirme Tezi
(M.Kineş)
|
--
|
Sebze
Çeşitlerinin Genetik Kimliğinin Belirlenmesi
|
Siirt
Üniversitesi
|
200.000,0
|
01 Temmuz 2019
|
Danışman
|
TÜBİTAK
|
TÜBİTAK
girişimcilik aşamalı destek programı (1512) 2180565 nolu proje
|
Karbon Noktalardan Bitki
Gelişim Düzenleyici Ürün Elde Edilmesi
|
Siirt
Üniversitesi
|
200.000,0
|
01 Temmuz 2019
|
Danışman
|
TÜBİTAK
|
TÜBİTAK
girişimcilik aşamalı destek programı (1512) 91529 nolu proje
|
Kuraklığa
Tolerantlıkları Belirlenen Farklı Karpuz Genotiplerinin Kök Haritalarının
Çıkarılması ve Citrulline ile Arginine İçeriklerinin Belirlenmesi
|
Siirt
Üniversitesi
|
6.000,0
|
12/09/2019-
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2019-SİÜFEB-020
SİÜFEB/BAP
|
Siirt
Yöresinde Yerel Sebze Genotiplerinin Toplanması Morfolojik ve Pomolojik
Karakterizasyonlarının Yapılması ve Çoğaltılması
|
Siirt
Üniversitesi
|
6.000,0
|
12/09/2019-
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2019-SİÜFEB-018
SİÜFEB/BAP
|
Su Yosunu
Kullanımının Kuraklık Koşullarında Yetiştirilen Acurların Fizyolojik,
Morfolojik ve Pomolojik Özellikliklerine Etkileri ve Acur
Genotiplerinin
|
Siirt
Üniversitesi
|
5.973,75
|
30/05/2018-30/01/2020
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2018-SİÜFEB-022
SİÜFEB/BAP
|
Salisilik
Asit Uygulamalarının Biber (Capsicum anuum L.) Fidelerinde Soğuğa Tolerantlık
ve Gen İfadesi Üzerine Etkileri
|
Siirt
Üniversitesi
|
6.000,0
|
30/05/2018-15/03/2019
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2018-SİÜFEB-021
SİÜFEB/BAP
|
Siirt Yöresinde Doğal Olarak
Yetişen C. syriaca B. Tipleri ile C. scolymus L. Türü (Sakız) Enginarlarında
Etken Madde Tespiti
|
Siirt
Üniversitesi
|
5.987,0
|
16/05/2017-15/03/2019
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2017-SİÜFEB-37
SİÜFEB/BAP
|
Phytophthora
capsici Leon.'a Dayanıklı Yerel Biber Hattı Geliştirilmesi
|
Siirt
Üniversitesi
|
5983,0
|
16/05/2017-19/03/2018
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2017-SİÜFEB-38
SİÜFEB/BAP
|
Biyoenformatiğe
Giriş ve Pratik Biyoenformatik Araçlarına Giriş
|
Siirt
Üniversitesi
|
15.000,00
|
Kasım 2016/
Aralık 2016
|
Yürütücü
|
Ulusal
|
DİKA/2016/423
|
Farklı
Anaçlara Yapılacak Aşılamanın Su Stresi Altında Kavunların Biyoaktif
Bileşenlerine Etkilerinin Araştırılması
|
Selçuk
Üniversitesi & GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
17.000,00
|
Mayıs 2014/ Kasım 2014
|
Araştırmacı
|
Ulusal (BAP)
|
---
|
Kuraklığa Tolerant Karpuz Genotiplerinde Fusarium
oxysporum f. sp. niveum’a
Dayanıklı Hatların Geliştirilmesi
|
GAP
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
40.000,00
|
Ocak 2015/ Ocak 2019
|
Yürütücü
|
Ulusal
|
---
|
Farklı
oranlarda sulama yapılan Marul (Lactuca
sativa) Bitkisine Mikorianın Etkisi
|
GAP
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
5.000,00
|
Kasım 2013-Şubat 2014
|
Araştırmacı
|
Bölge
|
---
|
Düşük
Sıcaklıklara Tolerant Domates Genotiplerinin Seçimi
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
5.000,00
|
28.08.2012-20.09.2012
|
Yürütücü
|
Bölge
|
---
|
Tuz
Uygulamalarının Şanlıurfa Yerli Yazlık Kabak (Cucurbşta pepo) Genotiplerinin Morfolojik, Fizyolojik ve
Pomolojik özelliklerine Etkileri
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
5.000,00
|
01.03.2011/20.07.2012
|
Yürütücü
|
Bölge
|
---
|
Yerli
ve Yabani Karpuz Genotiplerinde Kuraklığa Toleransın Belirlenmesi
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
115.155,00
|
01.10.2007/
01.10.2009
|
Yürütücü
|
Ulusal
|
TÜBİTAK
107T613
|
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Doğal Yayılış
Gösteren Fritillaria spp. Türlerinin Süs Bitkileri Sektöründe Değerlendirilmek
Üzere Kültüre Alınması. VIII. İŞ PAKETİ.
|
GAP
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
91.333,00
|
01.07.2006/
01.07.2009
|
Araştırmacı
|
Ulusal
|
TÜBİTAK
105G068
|
Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat
Geliştirme
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
2.560.069,00
|
15.07.2010/
17.01.2018
|
Araştırmacı
|
Ulusal
|
TÜBİTAK
109G029
|
Yerli ve yabani karpuz
genotiplerinde kuraklığa toleransın belirlenmesi
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
5.500,00
|
2006-2009
|
Araştırmacı
|
Ulusal
|
Çukurova Üniversitesi
ZF2007D19
|
Şanlıurfa Yerel Biber (Capsicum annum) Genotiplerinin Toplanması, Tarımsal
Karakterlerinin Belirlenmesi ve Seleksiyon Yoluyla Islahı
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
50.350,00
|
2003/2008
|
Araştırmacı
|
Ulusal
|
TAGEM/BB/03/07
|
Yerli ve Yabancı Değişik Badem (Prunus communis L.) Çeşitlerinin GAP Bölgesi Sulu Koşullarında
Gelişme, Meyveye Yatma, Verim ve Bazı Kalite Değerlerinin Karşılaştırılması
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
45.280,00
|
1998/2007
|
Araştırmacı
|
Ulusal
|
TAGEM/IM/
96/05/02/004
|
Harran Ovası Koşullarında Alçak Tünellerde Kavun (Cucumis melo L.) ve Karpuz (Citrullus lanatus Thunb)
Yetiştiriciliği
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
11.950,00
|
2003-2006
|
Yürütücü
|
Ulusal
|
TAGEM/BB/02/04/04/003
|
Harran Ovası Koşullarında Alçak Tünellerde Marul (Lactuca sativa var. longifolia Lam.) ve Başsalata (Lactuca sativa var. capitata L.) Yetiştiriciliği
|
GAP Tarımsal
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
11.950,00
|
2003-2006
|
Yürütücü
|
Ulusal
|
TAGEM/BB/02/04/04/002
|
Şanlıurfa Koşullarında Paprika Biberde Sulamanın
Verim ve Kaliteye Etkisi
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
15.000,00
|
2005-2006
|
Araştırmacı
|
Ulusal
|
Harran
Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yayım ve Sulama Bölümü
|
Harran Ovası Koşullarında İkinci Ürün Karpuz (Citrullus lanatus) ve Turşuluk Hıyar (Cucumis sativus) Yetiştiriciliği
|
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
8.900,00
|
2002-2005
|
Yürütücü
|
Ulusal
|
TAGEM/BB/02/04/04/10
|
Değişik Malç Tipleri, Sulama Aralık ve Düzeylerinin
Plastik Serada Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. capitata)
Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri
|
GAP Tarımsal
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
|
3.300,00
|
2003-2004
|
Araştırmacı
|
Ulusal
|
Harran Üniversitesi
HÜBAK/475
|
9. İdari
Görevler
1. Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Bahçe Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı Başkanı (2016-devam ediyor)
2. Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi- Bahçe Bitkileri Bölüm Başkan (2016-devam ediyor)
3. Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi- Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği (2016-devam ediyor)
4. Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Bahçe Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı Kurul Üyeliği (2016-devam ediyor)
5. Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kurul Üyeliği (2016-devam ediyor)
6. GAPEYAM
Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcılığı (2006-2009)
7. GAPEYAM
Enstitüsü Müdür Vekili (2008)
10. Bilimsel ve Mesleki Kuruluşlara Üyelikler
1. Ziraat Mühendisleri Odası
11. Ödüller/Danışmanlıklar/Patentler:
KARİPÇİN F1 karpuz çeşidi
12. Son iki yılda verdiğiniz lisans ve lisansüstü düzeydeki
dersler için aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Akademik
Yıl
|
Dönem
|
Dersin Adı
|
Haftalık Saati
|
Öğrenci Sayısı
|
Teorik
|
Uygulama
|
2021-2022
|
GÜZ
|
GENEL
SEBZECILIK
|
3
|
2
|
18
|
KÜLTÜR
SEBZELERI I
|
3
|
0
|
12
|
MESLEKİ UYGULAMA-I
|
0
|
4
|
9
|
BİTİRME TEZİ I
|
0
|
2
|
1
|
STAJ I
|
0
|
0
|
3
|
YÜKSEK LİSANS TEZ ÇALIŞMASI
|
0
|
1
|
2
|
UZMANLIK ALANI DERSİ
|
8
|
0
|
2
|
TARIM DEONTOLOJİSİ
|
2
|
0
|
7
|
BAHAR
|
BAHÇE BİTKİLERİNDE
TOHUMCULUK
|
2
|
2
|
11
|
MESLEKİ UYGULAMA-II
|
0
|
4
|
10
|
KÜLTÜR
SEBZELERI II
|
2
|
2
|
2
|
BİTİRME TEZİ II
|
0
|
2
|
1
|
STAJ II
|
0
|
0
|
3
|
TOPRAKSIZ TARIM UYGULAMALARI
|
2
|
2
|
3
|
SEBZE TOHUMCULUĞU
|
3
|
0
|
4
|
YÜKSEK LİSANS TEZ ÇALIŞMASI
|
0
|
1
|
1
|
UZMANLIK ALAN DERSİ
|
8
|
0
|
1
|
2022-2023
|
GÜZ
|
GENEL SEBZECİLİK
|
3
|
2
|
9
|
KÜLTÜR
SEBZELERI I
|
3
|
0
|
11
|
MESLEKİ UYGULAMA-I
|
0
|
4
|
15
|
BİTİRME TEZİ I
|
0
|
2
|
1
|
STAJ I
|
0
|
0
|
8
|
SEBZE TARIMINDA YENİ GELİŞMELER
|
3
|
0
|
1
|
EGZOTIK SEBZE TÜRLERI
|
3
|
0
|
1
|
KIŞLIK SEBZELERİN FİZYOLOJİSİ
|
3
|
0
|
1
|
YÜKSEK LİSANS TEZ HAZIRLIK
|
0
|
1
|
1
|
YÜKSEK LİSANS TEZ ÇALIŞMASI
|
0
|
1
|
1
|
UZMANLIK ALAN DERSİ
|
8
|
0
|
1
|
TARIM DEONTOLOJİSİ
|
2
|
0
|
24
|
BAHAR
|
BAHÇE BİTKİLERİNDE
TOHUMCULUK
|
2
|
2
|
15
|
MESLEKİ UYGULAMA-II
|
0
|
4
|
14
|
KÜLTÜR SEBZELERİ-II
|
2
|
2
|
3
|
BİTİRME TEZİ II
|
0
|
2
|
1
|
STAJ II
|
0
|
0
|
9
|
TOPRAKSIZ TARIM UYGULAMALARI
|
2
|
2
|
13
|
SICAK İKLİM SEBZE ISLAHI
|
3
|
0
|
3
|
SEBZE TOHUMCULUĞU
|
3
|
0
|
3
|
YÜKSEK LİSANS TEZ HAZIRLIK
|
0
|
1
|
1
|
YÜKSEK LİSANS TEZ ÇALIŞMASI
|
0
|
1
|
2
|
UZMANLIK ALAN DERSİ
|
8
|
0
|
3
|
GENEL SEBZECİLİK
|
2
|
0
|
25
|