Üniversitemiz Ziraat
Fakültesi ‘Pandemide Farkındalık Söyleşileri’ serisinin altıncısı olan ‘İyi
Arıcılık Uygulamaları’ adlı söyleşi gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Doç. Dr.
Arzu Çığ’ın yaptığı söyleşiye davetli konuşmacı olarak Ondokuz Mayıs
Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi sayın Prof.
Dr. Ahmet Gülerkatıldı.
Sözlerine arıcılık
bakımından Türkiye’nin avantajlarını anlatarak başlayan Güler konuşmasını; arı
ürünlerinin üretim ve tüketim değerleri, arıların çevre morfolojisi, anatomisi,
fizyolojisi, sosyal yaşamları, davranış şekilleri, genetikleri, çevre
istekleri, genetik güçleri ve arı ürünleri gibi geniş bir yelpazede sürdürdü
Tarım uygulamalarında
kullanılan kimyasal gübre ve insektisitin (böcek ilacı) arıları olumsuz yönde
etkilediğini vurgulayan Güler, arı kolonilerinin yıllık maliyeti hakkında bilgi
verip; arıların amaca (yavru, bal, polen, bal mumu, arı sütü, propolis vb)
uygun yönlendirilmesinin önemini anlattı.
Siirt Arı Yetiştiricileri
Birlik Başkanı Sayın Faik Efe ve Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Ergün
Demirhan’ın da katıldığı söyleşide özellikle bal üretimi ve pazarlanması ile
ilgili son yıllarda çokça rastladığımız yanlış uygulamalar ve bilgi kirliliğine
dikkat çekildi.
Programın sonunda Siirt’in
arı yetiştiriciliği ve bal üretimindeki avantajlarına değinen Prof. Dr. Ahmet
Güler: “Siirt, arıcılık ve bal üretiminde çok önemli bir yere sahip ve bunun
mutlaka yörenin hakkının verilerek değerlendirilmesi gerekir” dedi.