Üniversitemizde Bağbozumu Etkinliği: Trakya İlkeren Üzüm Hasadı

Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemiz bünyesinde faaliyetine devam eden 13 dönüm arazi üzerine kurulu 6 farklı üzüm çeşidi üzerine denemeler yürütülen Bağcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen bağbozumu etkinliğine katıldı.

Bağbozumu etkinliğinde Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak’a, Üniversitemiz üst yönetimi eşlik ederken etkinliğe çok sayıda akademik ve idari personel katıldı. 

Bağcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nevzat Aslan bağbozumu etkinliği ile ilgili yaptığı açıklamada “Bağcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde bazı üzüm çeşitlerinin Siirt ilinde performanslarının belirlenmesi amacıyla 2014 yılında çardak sistemiyle tesis edilen bağda 6 çeşit üzüm bulunmaktadır. Bu çeşitler Trakya İlkeren, Yalova İncisi, Red Globe, Çekirdeksiz (Perletti), Horoz Karası ve Hönüsü’dür. Trakya İlkeren çeşidi en erkenci üzüm çeşididir. Temmuz ayının ortalarında olgunlaşmaya başlamaktadır. Sonra sırasıyla Yalova İncisi, Çekirdeksiz Üzüm, Red Globe, Horoz Karası olgunluğa erişmekte Eylül ayı sonunda en son Hönüsü çeşidi toplanmaktadır. Belirtilen çeşitler Siirt şartlarında Çardak sisteminde yetiştirilebilmekte, geleneksel terbiye sistemlerine göre daha kaliteli ve yüksek verim alınabilmektedir. Özellikle sulu alanlarda yoğun dikim yapılarak çeşit ve bakım şartlarına göre dekara 4-5 tona kadar verim alınabilmektedir.” dedi.

Tarım ve Hayvancılık alanında ihtisas üniversitesi olan Üniversitemizin Bağcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen bağbozumu etkinliğinde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak ise, “Bölgenin tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmalarına bilimsel temelli yön vermek için çalışan ve bilimsel yöntemleri benimseyen Üniversitemiz bölgeye katma değer sağlayacak üzüm çeşitlerini, bölge ekonomisine kazandırmak için çalışmalarına devam etmektedir. Bugünde bu çalışmaların meyvesini topluyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

UĞUR BAŞALAN (0484) 212-1111 / 3534
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
19 Temmuz 2024