Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 5. Patent Başarısı

Üniversitemizin Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Taş, Siirt İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalışan PhD. Fikri Erdemci ile birlikte yürüttüğü “Histopatolojik Doku Takibi İçin Tasarlanmış Doku Yıkama Düzeneği” isimli buluşu “Ulusal Patent” olarak tescil edildi.

Doç. Dr. Fatih Taş konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Histopatolojik Doku Takibi İçin Tasarlanmış Doku Yıkama Düzeneği” isimli buluşumuz genel olarak; histopatolojik doku takibi amacıyla çeşme suyu altında bırakılan doku kesitlerinin neden olduğu su zayiatını ortadan kaldıran bir doku yıkama düzeneği ile ilgilidir. Buluşun ana bölümünde yer alan doku kesitlerinin üzerinden geçen temiz su, daha sonra buluşun depo bölümündeki filtre sisteminden geçerek, kirli suyun arındırılması sağlanmaktadır. Böylece tekrar kullanıma hazır hale gelen temizlenmiş su, buluşun ana bölümü ile depo bölümünü bağlayan borular aracılığıyla tekrardan kullanılabilmektedir. Buluşta bu devir daim sisteminin işlemesi için gerekli olan elektrikli pompa (şebeke elektriği veya batarya ile çalışan) sistemi bulunmaktadır. Buluş sayesinde doku kesitleri uzun saatler çeşme suyuna bırakılmayacağı için su israfını önleyecektir. Buluşun bu yönüyle “Sıfır Atık” ilkesine uygun bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. 

Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, “Histopatolojik Doku Takibi İçin Tasarlanmış Doku Yıkama Düzeneği” isimli buluşuyla 5. patentini alan Doç. Dr. Fatih Taş’ı makamında ağırlayarak tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.

UĞUR BAŞALAN (0484) 212-1111 / 3534
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
23 Temmuz 2024