Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması kapsamında ihtisaslaştığımız tarım ve hayvancılık alanında, memleketimize yüksek verimli saf kültür ırkı hayvanların kazandırılması ve hayvancılığın gelişmesinde öncülük etmek maksadıyla hayata geçirdiğimiz ‘Siirt Üniversitesi Küçükbaş Hayvan Sperma Payetleme Merkezi’ faaliyetlerine başlıyor.
Küçükbaş hayvan sperma payetlemede Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan merkezimiz; yüksek verimli kültür ırkı saf tekelere ait dondurulmuş spermaları muhafaza ederek başta Siirt olmak üzere ülkemizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin gelişmesini; böylece sektörel ve bölgesel olarak istihdam ve kalkınmanın artmasına katkı sunmayı hedeflemektedir.
Rektörümüz Prof. Dr. Nihat ŞINDAK ‘Üniversitemizin 10 Yıllık Rüyası’ olarak ifade ettiği Payetleme merkezi için Siirt'te hayvancılığın gelişmesinde itici bir güç olacağını ve böylece ilimizde tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
Üniversitemiz “Küçükbaş Hayvan Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi” çalışmalarında kullanılmak üzere alınacak olan keçileri incelemek üzere; Doç. Dr. Yalçın YAMAN, Dr. Öğretim Üyesi Ali GÜLAYDIN ve İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Özkan YILDIZ’dan oluşan heyetimiz üstün et ve süt verimi kabiliyetine sahip keçi ırklarından seçim yapmak üzere bazı Avrupa Ülkelerine ziyarette bulundular.
Yapılan tetkik ve incelemeler neticesinde heyetimiz bölgemizin iklim koşullarına uyum sağlayabilecek İspanya’ya özgü sütçü bir ırk olan Murcia-Granada ırkı keçiden; 15 erkek 20 dişi, Macaristan’dan süt verimi yüksek ve afrika orjinli olduğu için sıcak iklime adapte olabilen, Anglo-Nubian ırkı keçiden; 11 erkek 19 dişi ve Almanya’dan et verim kapasitesi yönünden üstün bir ırk olan Boer ırkı keçiden; 15 erkek 25 dişi adet satın alınmıştır