Rektörümüz “Araştırma Görevliliğinden Rektörlüğe Akademik Kariyer Deneyimleri” Webinar Programına Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Kariyer Araştırma Planlama ve Uygulama Merkezi (KAPUM) tarafından düzenlenen “Araştırma Görevliliğinden Rektörlüğe Akademik Kariyer Deneyimleri” adlı söyleşide, akademik hayatına ilişkin deneyimlerini üniversitemizin araştırma görevlileri ile paylaştı.

KAPUM Müdürü Halit Kırıktaş’ın yönettiği söyleşide Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, akademisyen olmaya nasıl karar verdiğini ve meslek hayatına nasıl adım attığını; “Akademisyen, araştırma görevlisi olmak benim için gökteki yıldızdı, ulaşılmazdı. Veteriner hekim olarak hayvanları daha iyi tedavi edebilmek için yüksek lisansa başladım. Gökteki yıldıza ulaşmak için alanımı öğrenmek için çok çalıştım. Şansıma sınav açıldı ve sınavı da kazandım. Bu sayede akademideki kariyerim başladı. O zamanki ekibimizle hedef birliği yapıp iletişim, beraber başarma arzusu ve yardımlaşmayla akademide yaşadığımız sorunların da üstesinden geldik. ” diyerek açıkladı.

“Bilim, tozlu raflarda kalmamalı.”

Ülkemize katma değer üretmek için projeler yapmanın, patent geliştirmenin önemini vurgulayan Rektörümüz, proje geliştirmenin bulmaca çözer gibi zevkle yapılacak bir iş olduğunu dile getirdi. Rektörümüz; “Bir akademisyen, projeleri nasıl hayata geçireceğine ait tüm aşamaları bilmeli. Geliştirdiği fikirleri hayata geçirmenin yollarını aramalı dolayısıyla bilim tozlu raflarda bırakılmamalı. Hatta geliştirdiği fikirleri ulusal ölçekle sınırlamayarak evrenseli hedeflemeli. Bu doğrultuda yetişen akademisyenlerimiz, fikirlerinin patentini alıp faydalı ürün başvurularının ticarileşmesini sağlayarak hem ülkemize katma değer üretecek hem de üniversitemize katkı sağlayacaktır. Bu durum aynı zamanda bir çarpan etkisi oluşturarak piyasaya da olumlu bir dışsallık olarak geri yansıyacaktır. Bu tarz çalışmaları başarabilmek içinse akademik birimlerimizde farklı ekipler kurarak tatlı bir rekabet içinde olmalıyız.

Şu an proje geliştirmede yaşanan en büyük sıkıntılarından biri, proje için kaynak oluşturma aşamasıdır. Günümüz koşulları dikkate alındığında devletimizin ayırdığı bütçe ile bir projenin hayata geçmesi çok zordur. Bu yönüyle araştırmacılarımızın, akademisyenlerimizin kendi AR-GE (araştırma ve geliştirme) kaynaklarını bulup yönetecekleri bir zamana geldik. Üniversite olarak biz de kendi AR-GE bütçesini çıkarabilen, kendine yetebilen bir üniversite olmalıyız. Bunun için de bu misyona sahip bilim insanları yetiştirmeliyiz.” dedi.

Söyleşi, soru cevap bölümünün ardından son buldu.

Zoom üzerinden gerçekleşen webinara; Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, Prof. Dr. Tekin Şahin ve üniversitemiz araştırma görevlileri katıldı.

GANİME ÇİSEL SÜLEYMANOĞLU (0484) 212-1111 / 3535
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
18 Şubat 2021