“Özgür Gazze” Temalı 7. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali Başladı

 “Özgür Gazze” teması ile 15-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 7. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali’nin “Açılış Konuşmaları ve Film Gösterimi” oturumu Yazar, Siirt Eski Milletvekili ve Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, il protokolü, basın mensupları, davetliler ve öğrencilerimizin geniş katılımları ile Siirt Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşti.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün himayesi, Siirt Valiliğinin ev sahipliği, Siirt Üniversitesi ile Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneğinin destekleriyle düzenlenen festivale "Özgür Gazze" temasıyla sinemaseverlerle buluşacak 293 film başvurdu, 31 film finale kaldı.

 

Birçok sinemaseveri, akademisyeni ve sinema profesyonelini bir araya getiren festival “Özgür Gazze” teması ile konuklarıyla buluşarak işgal altında bulunan Gazze’nin bir an önce özgürlüğüne kavuşması amacını taşıyor.

 

Bu bağlamda Festivaldeki ikinci gün etkinlikleri “Açılış Konuşmaları”, TRT World “Kutsal İşgal” Belgeseli ve Kısa Film Gösterimi ile başladı.

 

Festivalin açılış konuşmasında Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay sanat ve sanatın düşündürmeye olan etkisini vurgulayarak, Siyonistlerin sinema ile göz boyayarak çok güzel ağlama rolü yaptıklarını ancak Gazze’deki destansı mücadelenin Siyonistlerin bu emellerini boşa çıkardığını ve Gazze’li Müslümanların modern zamanda bir kahramanlık gösterisi yaptıklarını ifade etti. Konuşmalarında Siirt Üniversitesinin başarılarına da yer veren Prof. Dr. Yasin Aktay “Taşrada üniversite mi olur diyenlere Siirt Üniversitesi ulusal ve uluslararası alanda gösterdiği başarıları ile taşrada da üniversite olacağını göstermektedir. Ulusal ve uluslararası başarıları olan, bu anlamda akademi camiasında başarılar elde etmiş güçlü bir akademik kadroya sahip olması ile uluslararasılaşmayı başarmış olması başarılarını göstermektedir. Aynı ivme ile birçok başarı elde edeceğine inandığım Siirt Üniversitesi’nin başarılarını anlatmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay’ın konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak konuşmasını yaptı.


Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, 7. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali’nin organize edilmesinde emeği geçen herkese özellikle Festival Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay ve Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’ya teşekkürlerini sunarak “Bugün burada, adaletin ve insan onurunun sembolü haline gelmiş Gazze’nin özgürlük mücadelesi üzerine konuşmak ve İsrail’in insanlık dışı saldırılarını gözler önüne sermek için bir aradayız. Gazze, sadece bir coğrafi bölge değil, aynı zamanda dünya üzerinde zulme karşı başkaldırı ve direnişin bir simgesidir. Bu küçük toprak parçası, on yıllardır süren çatışmalar, ambargolar ve insan hakları ihlalleri ile boğuşurken, aynı zamanda insanlık onurunun ve dayanışmanın da bir kalesi olmuştur. Gazze halkı, her türlü zorluğa ve baskıya rağmen, özgürlük, adalet ve barış arayışını sürdürmektedir. Onlar, evlerini kaybetmiş, temel insani haklardan mahrum bırakılmış ve sürekli bir tehdit altında yaşamalarına rağmen, direnişten vazgeçmemişlerdir. Onların göstermiş oldukları bu direnişlerine ithafen bizlere düşen Gazze’li kardeşlerimize maddi ve manevi olarak destek olmaktır. Gazze’nin özgürlük mücadelesi, sadece bir halkın kendi topraklarında onurlu bir yaşam sürme isteği değildir. Bugün burada bir araya gelerek, bu zulme sessiz kalmadığımızı ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Hepimizin omuzlarında, adaletsizliğe karşı durmak ve haksızlık karşısında sessiz kalmamak gibi evrensel bir sorumluluk var. Unutmayalım ki, bir toplumun özgürlük mücadelesine destek vermek, o toplumun onuru kadar, bizim de insanlık onurumuzun korunması anlamına gelir.” dedi.

 

Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya ise yaptığı konuşmada Siirt’teki kültür etkinliklerinde önemli rolü olan Prof. Dr. Yasin Aktay’a teşekkür ederek şunları ifade etti; “Bir il kültür, sanat ve insanlara verdiği değer ile kalkınır. Bu kapsamda gerçekleştirilen 7. Uluslararası Siirt Kısa Film Festivali hem ilimizin kalkınması adına hem de sinemanın evrensel diliyle Gazze’nin özgürlük için yaptığı mücadeleyi ve orada yaşanılan insanlık dramlarını gösteriyor. Bu bağlamda sanat zulmün karşısında duran en önemli araç olmakla birlikte Filistin’in haklı davasına da bir destektir. Dolayısıyla gerçekleşen bu festival vesilesiyle hem birlik beraberliğimizi daim olmasını umuyor hem de Gazze’nin bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını diliyorum.”  dedi.

Öğr. Gör. ALPER MUSA SAĞLIK (0484) 212-1111 / 3535
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
16 Ekim 2024