Değerli Bilim İnsanları,
Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nin 3’üncü sayısı yayımlanmıştır. Aralık sayısı için makale kabulüne devam edilmektedir.
3’üncü sayımız birbirinden değerli ve ilginç araştırma makaleleriyle hizmetinize sunulmuştur. Derginin ilk makalesi On Dokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim üyesi Sayın Şaban SAĞLIK Hocamıza aittir. Edebiyat Mahkemeleri’nin ‘Reis Bey”i EDEBİYAT ELEŞTİRMENİ OLARAK NECİP FAZIL ismini taşımaktadır. Makale Necip Fazıl’ın Edebiyat Mahkemeleri adlı eserine dairdir. Bilindiği gibi bu eserde şair, muhayyilesinde bir edebiyat mahkemesi kurarak her kesimden edebiyatçıları yargılar. İşte makalede yazarımız, Necip Fazıl’ın eleştirmen kimliği üzerinde durarak “kimlere ve nelere eleştiri yöneltmiştir? Eleştiri yaparken objektif ve bilimsel kriterlere mi uymuştur, yoksa kendi öznel görüşlerini mi merkeze almıştır?” gibi sorulara cevap aramaktadır.
İkinci makale, Üniversitemiz hocalarından Prof. Dr. İsmail ULUTAŞ’a aittir. ALTAY DİL AİLESİ VAR MIDIR? isimli çalışma “Joseph H. Greenberg’in Genetic Linguistics Essays on Theory and Method” başlıklı çalışmasının 325 ve 330’uncu sayfaları arasında yer alan bölümünün çevirisidir. Makalede söz konusu dil ailesindeki dillerin genetik akrabalıklarına dair alışagelmişin dışında ilginç saptamalar yer almaktadır.
Derginin üçüncü makalesi ise Siirt’e dairdir. Hocamız Yrd. Doç. Dr. Şerif DEMİR, Cumhuriyet’in ilanından sonra 1938-1948 yılları arasında yapılan Cumhuriyet kutlamalarını Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi’ndeki belgelerden hareketle değerlendiriyor. TEK PARTİ DÖNEMİNDE SİİRT'TE CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI adını taşıyan makalede tek parti dönemine ait Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin nasıl yapıldığına dair önemli bilgiler mevcuttur. Çalışmanın Siirt ile ilgili olması ayrıca önem taşımaktadır ve Siirtli vatandaşların nostalji yaşamalarını sağlayacaktır.
Dördüncü makale, Adıyaman Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mustafa KARABULUT’un NAMIK KEMAL’İN TİYATROLARINDA HECE ÖLÇÜSÜ İLE YAZILAN ŞİİRLERE BİR BAKIŞ adlı çalışmasına yer verilmiştir. Çalışmada edebiyatın aksiyon ruhunu temsil eden Namık Kemal’e dair kıymetli bilgilere yer verilmiştir.
Derginin bir başka kıymetli makalesi de Doç. Dr. Hüseyin YAŞAR’a aittir. Makale SAMİHA AYVERDİ'DE DOĞU - BATI MEDENİYETİ MESELESİ ismini taşımaktadır. Yazarımız, Doğu - Batı Medeniyeti Meselesi’ni nasıl değerlendirdiğini, her iki medeniyetin tarihsel süreç içerisinde insanlığa katkılarının neler olduğunu mutasavvıf kimliği ağır basan edebiyatçı Samiha AYVERDİ’nin düşünce dünyasından hareketle ortaya koymaktadır.
Bunların dışında birbirinden değerli dokuz araştırma makalesi ve bir review çalışması yer almaktadır. Araştırma makaleleri şunlardır:
Çanakkale Üniversitesi’nden Dr. Ensar KESEBİR’in KENAN HULUSİ KORAY’IN BEŞER DAKİKALIK HİKÂYELER KİTABINDAKİ “ÖTEKİ” KADINLAR,
Muş Aplarslan Üniversitesi’nden Burçin ASNA’nın AHMET HAMDİ TANPINAR’IN “NE İÇİNDEYİM ZAMANIN” ADLI ŞİİRİNDE İMGEYE DAYALI FELSEFİK ÇIKARIMLAR,
Mehmet TAYANÇ’ın KİMLİK OLUŞTURMA ARACI OLARAK “NEVRUZ-NEWROZ” ŞENLİKLERİ,
Murat Gümüş, Çetin TAN’ın ortak çalışması İLKOKUL VE ORTAOKUL ÇAĞINDA KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERE KARŞI NORMAL GELİŞİM GÖSTEREN ÖĞRENCİLERİN TUTUMLARININ İNCELENMESİ,
Mithat ELÇİÇEK, Ferhat BAHÇECİ hocalarımızın BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRETMEN ADAYLARININ VİDEO PAYLAŞIM SİTELERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ,
Mehmet GEDİK, Bilal TEKİN’in ORTAOKUL TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETMEN KILAVUZ KİTAPLARINDA YER ALAN EĞİTSEL OYUNLARIN NİTELİKSEL VE NİCELİKSEL OLARAK İNCELENMESİ,
Hüseyin Yaşar’ın FRANSIZCA VE TÜRKÇE EDEBİ ESERLERDE İSTANBULLU RUMLAR,
Çağatay YÜCEL’İN DİONYSOS BAYRAMLARI VE ŞENLİKLERİ,
Bekir ÇIRAK, Abdülkadir YÖRÜK’ÜN MEKATRONİK BİLİMİNİN ÖNCÜSÜ İSMAİL EL - CEZERİ,
Hüseyin YAŞAR’IN SAMİHA AYVERDİ'DE DOĞU - BATI MEDENİYETİ MESELESİ.
Derginin tek review çalışması Resul BABAOĞLU’NA aittir. Cangül Örnek’in TÜRKİYE’NİN SOĞUK SAVAŞ DÜŞÜNCE HAYATI, ANTİKOMÜNİZM VE AMERİKAN ETKİSİ adlı kitabını değerlendirmiştir.
Doç. Dr. Hüseyin YAŞAR
Editör