2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KURUMLARARASI VE YURT DIŞI YATAY GEÇİŞ DUYURUSU



T.C.

SİİRT ÜNİVERSİTESİ

2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI 

YATAY GEÇİŞ ESASLARI

 

            24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre, Üniversitemiz Programlarına kurumlar arası yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerde aranacak koşullar, gerekli belgeler ile ortak esaslar aşağıya çıkarılmıştır

 

A – KOŞULLAR: 

1-Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır.

2- Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4’lük sistemde en az 2.29, 100’lük sistemde en az 60 olması şarttır.

 3- İkinci fıkradaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları sadece ikinci fıkraya göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.

4-  Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile lisans diploma programlarının son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

5-Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

6-Dörtlü veya yüzlü siteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.

7- Bir Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası almış olanlar, yatay geçiş başvurusu yapamazlar.

8- Yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

9-Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibakının yapılarak bu derslere ilişkin daha önce alınan notların transkripte işlenmesi gerekir.

102018-2019 Eğitim-Öğretim Yılından önce kayıt yapan öğrencilerin bir sınıfa intibakı yapılırken toplamda her 34 kredilik muaf ders için bir üst sınıfa intibakı yapılır. Bu durumda intibak ettirilen süre azami öğrenim süresinden düşülür. 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı ve sonrası kayıt yapan öğrenciler ise yeni Yönetmeliğe tabi tutulacaklardır.

 11-  Aynı yükseköğretim kurumunda aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

12- Üniversitemize yatay geçişle aynı programdan aynı programa gelen öğrenciler, geldiği eşdeğer sınıfa kaydı yapılır. İlgili birim yönetim kurulunca intibak ettirilmeyen dersler alttan ders olarak alınır. Ancak her dönemde alabileceği ders yükü 45 AKTS’den fazla olamaz.

  

 

            B- DEĞERLENDİRME:

1Yatay geçişte sıralama yapılırken genel not ortalamasının (100 üzerinden) %50'si ve geldiği kuruma yerleşirken aldığı alan puanının %50'si alınır.

2-  Kurumlar arası yatay geçiş değerlendirme sonuçları, geçerli başvurusu olan tüm adayların isimleri, değerlendirmede esas alınan puanlara göre sıralanmış biçimde ilgili yükseköğretim kurumunun internet sayfasında ilan edilir.

3- Yeterli şartları taşıyan aday olması halinde aynı sayıda asil ve yedek aday belirlenir. Takvimde belirlenen süre içinde başvurmayan asil adaylar yerine yedeklerin başvurusu alınır.Yatay geçiş hakkı kazanan öğrencilerin intibak programları, bu öğrencilerin yeni akademik yarıyıla diğer öğrencilerle aynı tarihte başlamasını sağlayacak biçimde yapılır.

 C-GEREKLİ BELGELER: ( ONLİNE BAŞVURU )

1.       Not belgesi (transkript) : Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı, izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notlar ile kayıt tarihini gösteren resmi bir belge (fotokopi veya suret kabul edilmez)

2.       Disiplin cezası almadığına dair belge

3.       ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi ile ÖSYM Yerleştirme Belgesi. ( Yerleşme puanını veya yerleşmek istediği  puanı gösterir belge)

4.       Öğrenci Belgesi. 

5.        Ders İçerikleri

 

NOT: Kazanacak öğrencilerin kayıtları sırasında kendi üniversitelerinden "yatay geçiş yapmasında engel yoktur" belgesini ibraz etmeleri gerekmektedir.

 

NOT 2 : İkinci Öğretimden Normal Öğretime geçiş hakkı kazanan öğrencilerin % 10’luk dilime girdiklerine dair belgeyi kayıt esnasında ibraz etmeleri gerekmektedir.( Koşullar Madde-8 )

 

D-BAŞVURU TARİHİ: 

Başvurular, belgeler tamamlanmış olarak 01/08/2024 - 15/08/2024 tarihleri arasında Online Kayıt sistemi üzerinden başvuru yapacaktır. Süre içerisinde belgelerini eksik veya hatalı olarak sisteme yükleyen öğrencilerin müracaatları dikkate alınmayacaktır.

 

01  Ağustos 2024                      Başvuruların Başlaması

15  Ağustos 2024                      Başvuruların Sona Ermesi

23  Ağustos 2024                      Yatay Geçiş Sonuçlarının İnternetten Duyurulması

26-29  Ağustos 2024                 Asil Öğrencilerin Yatay Geçiş Kayıt Tarihleri

03-04  Eylül 2024                     Yedek Öğrencilerin Yatay Geçiş Kayıt Tarihleri

  

 

 

 

 

E-ONLİNE KAYIT İŞLEMLERİ

 

Başvurular www.siirt.edu.tr adresinden Duyurular menüsünden Yatay Geçiş duyurusu tıklandıktan sonra açılacak ekranda YATAY GEÇİŞ ONLINE BAŞVURU linki tıklanarak yapılacak olup, evrakların sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Online başvuru bilgilerinin yanlış olması veya belgelerin eksik olması durumunda yatay geçiş başvurusu değerlendirmeye alınmaz.

Kayıtlar sadece online sistem üzerinden alınacaktır. Posta yoluyla başvuru alınmayacaktır.

 

YATAY GEÇİŞ ONLİNE BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ...

Online Yatay Geçiş Başvuru Sistemine Kayıt ve Başvuru İşlemi için Yatay Geçiş Modülü Kılavuzu İçin Tıklayınız.

 

 

YURT DIŞINDAN YATAY GEÇİŞ ŞARTLARI

 

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN DUYURU T.C. UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN YURT DIŞINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN YURT İÇİNDEKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINA YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ

 

2024-2025 eğitim öğretim döneminde yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran T.C. uyruklu öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmeleri, “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerinin yanı sıra, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen aşağıdaki şartları karşılamaları halinde mümkündür:

2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin,

 1) Ülkemizdeki başarı sıralaması şartı aranan bir programa yatay geçiş yapılabilmesi için;

 a) Öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması ve yukarıda adı verilen Yönetmeliğin dönem/sınıf ve başarı şartlarını taşıması,

 b) İlk dört yüzlük dilim dışında kalan bir üniversitede kayıtlı olunması halinde;

1) Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayanların, her halükarda merkezi yerleştirme sınavına girmiş ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması,

2) Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayanların, kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olması,

 c) Başarı sırası aranmayan programlar için öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması veya 2021-YKS’ye girmesi ve geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, yurt içindeki diğer üniversitelerin eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanına eşit veya yüksek olması

c) Özel yetenek programlarına yatay geçiş başvurularında 2021-YKS’de özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanını sağlaması gerekmektedir. Özel yetenek programları yatay geçiş başvuruları değerlendirilirken, üniversiteler özel yetenek sınavı yapabilecektir.

 2) 2024-2025 Eğitim Öğretim döneminde ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarından aldıkları ön lisans eğitimlerini saydırarak yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kayıt olacak ve sonrasında yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak öğrencilerin de 1. maddede yer alan şartları sağlaması gerekmektedir.

 3) 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt olanlar için bu duyuruda 1/a maddesinde yer alan yatay geçiş için kabul edilecek sıralama kuruluşları Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking'dır.

4) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını yurt dışında tamamlayarak yükseköğretime başlayan öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerde yukarıdaki şartlar aranmaz.

5) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından KKTC’de bulunan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak T.C. uyruklu öğrencilerin de yukarıdaki şartları sağlamaları gerekmektedir.

 6) 2024-2025 Eğitim Öğretim döneminden önce yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerin, yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış olduğu yıldaki ÖSYS/YKS Kılavuzlarında yer alan şartları sağlamaları gerekmektedir

 

  

   Başvuru için gerekli belgeler (Online Başvuru )

      1- Dilekçe (dilekçede hangi yatay geçiş ile başvuru yapıldığı ve başvurulan bölüm/program belirtilecek)

      2- Denklik belgesi (ÖSYM tarafından yerleştirilenler hariç)

      3- Transkript (Not) belgesi (Türkçe)

      4- Öğrenci belgesi ve disiplin cezası alıp almadığına dair belge (Türkçe)

      5- ÖSYS yerleştirme sonuç belgesinin internet çıktısı.

      6- Onaylı ders içerikleri (Türkçe)

Not:  1. Başvurunun değerlendirmeye alınması için yatay geçiş duyurusunda belirtilen belgelerin son başvuru tarihine kadar teslim edilmesi gerekir. Belgeleri eksik olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

        2. Yatay geçiş için yukarıda belirtilen belgelerin aslı veya onaylı sureti ile birlikte başvuru yapılır.

 

    

SİİRT ÜNİVERSİTESİ LİSANS PROGRAMLARI KURUMLARARASI KONTENJAN LİSTESİ

FAK_YO_ADI

BIRIM_ADI

 

2.SINIF YURTDIŞI

3.SINIF YURTİÇİ

3.SINIF YURTDIŞI

4.SINIF YURTİÇİ

4.SINIF YURTDIŞI

5.SINIF YURTİÇİ

5.SINIF YURTDIŞI

METREKARESİ

2.SINIF YURTİÇİ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ PR.

3

0

3

0

 

0

 

 

0

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ PR.

5

0

5

0

 

0

 

 

0

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU

SPOR YÖNETİCİLİĞİ PR.

3

0

3

0

 

0

 

 

0

EĞİTİM FAKÜLTESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ PR.

4

0

4

0

 

0

 

 

0

EĞİTİM FAKÜLTESİ

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PR.

3

0

3

0

 

0

 

 

0

EĞİTİM FAKÜLTESİ

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PR. (İNGİLİZCE)

3

0

3

0

 

0

 

 

0

EĞİTİM FAKÜLTESİ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK PR.

2

0

2

0

 

0

 

 

0

EĞİTİM FAKÜLTESİ

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ PR.

2

0

2

0

 

0

 

 

0

EĞİTİM FAKÜLTESİ

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PR.

2

0

2

0

 

0

 

 

0

EĞİTİM FAKÜLTESİ

TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ PR.

2

0

2

0

 

0

 

 

0

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

BİYOLOJİ PR.

0

0

0

0

 

0

 

 

0

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

COĞRAFYA PR.

3

0

3

0

 

0

 

 

0

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

KİMYA PR.

2

0

2

0

 

0

 

 

0

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

MATEMATİK PR.

0

0

2

0

 

0

 

 

0

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

SOSYOLOJİ PR.

2

1

2

1

 

0

 

 

0

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

TARİH PR.

5

2

5

2

 

0

 

 

0

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI PR.

4

0

6

0

 

0

 

 

0

GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ

ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA PR.

4

2

4

2

 

0

 

 

0

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

İKTİSAT PR.

5

0

5

0

 

0

 

 

0

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

MALİYE PR.

5

0

5

0

 

0

 

 

0

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ PR.

2

0

2

0

 

0

 

 

0

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

SOSYAL HİZMET PR.

2

0

2

0

 

0

 

 

0

İLAHİYAT FAKÜLTESİ

İLAHİYAT PR.

10

0

10

0

 

0

 

 

0

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ PR.

2

1

2

1

 

0

 

 

0

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ PR.

2

1

2

1

 

0

 

 

0

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ PR.

2

1

2

1

 

0

 

 

0

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ PR.

0

0

2

0

 

0

 

 

0

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

HEMŞİRELİK PR.

3

2

3

2

 

0

 

 

0

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PR.

2

1

2

1

 

0

 

 

0

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI PR.

5

2

5

2

 

0

 

 

0

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK YÜKSEKOKULU

REKREASYON YÖNETİMİ PR.

5

2

5

2

 

0

 

 

0

VETERİNER FAKÜLTESİ

VETERİNER PR.

3

1

3

1

3

1

 

0

0

ZİRAAT FAKÜLTESİ

BAHÇE BİTKİLERİ PR.

5

2

5

2

 

0

 

 

0

ZİRAAT FAKÜLTESİ

BİTKİ KORUMA PR.

3

0

3

0

 

0

 

 

0

ZİRAAT FAKÜLTESİ

TARIM EKONOMİSİ PR.

2

0

2

0

 

0

 

 

0

ZİRAAT FAKÜLTESİ

TARLA BİTKİLERİ PR.

2

1

2

1

 

0

 

 

0

 

 

 

SİİRT ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS PROGRAMLARI KURUMLARARASI KONTENJAN LİSTESİ

MYO ADI

BIRIM ADI

2. SINIF YURTİÇİ

2. SINIF YURTDIŞI

ERUH MESLEK YÜKSEKOKULU

ÇOCUK GELİŞİMİ PR.

5

3

ERUH MESLEK YÜKSEKOKULU

HARİTA VE KADASTRO PR.

5

3

ERUH MESLEK YÜKSEKOKULU

SOSYAL HİZMETLER PR.

5

3

KURTALAN MESLEK YÜKSEKOKULU

BANKACILIK VE SİGORTACILIK PR.

8

4

KURTALAN MESLEK YÜKSEKOKULU

MALİYE PR.

6

3

KURTALAN MESLEK YÜKSEKOKULU

POSTA HİZMETLERİ PR.

10

5

KURTALAN MESLEK YÜKSEKOKULU

SOSYAL HİZMETLER PR.

8

4

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

DİYALİZ PR.

5

2

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

FİZYOTERAPİ PR.

5

2

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

İLK VE ACİL YARDIM PR.

5

2

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

TIBBİ DOKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PR.

5

2

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PR.

3

0

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PR.

3

0

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

AŞÇILIK PR.

5

2

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PR.

5

2

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

ÇAĞRI MERKEZİ HİZMETLERİ PR.

5

2

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

ÇOCUK GELİŞİMİ PR.

5

2

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

GELENEKSEL EL SANATLARI PR.

5

0

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

İŞLETME YÖNETİMİ PR.

5

2

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PR.

5

2

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

SOSYAL HİZMETLER PR.

5

0

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

UYGULAMALI İNGİLİZCE VE ÇEVİRMENLİK PR. (İNGİLİZCE)

0

0

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

YEREL YÖNETİMLER PR.

5

2

TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU

İÇ MEKAN TASARIMI PR.

15

2

TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PR.

3

2

TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

ELEKTRİK PR.

3

2

TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

GIDA TEKNOLOJİSİ PR.

3

2

TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PR.

3

2

TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

KİMYA TEKNOLOJİSİ PR.

2

1

TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

MAKİNE PR.

2

0

TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA PR.

3

0

TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK VE ELEKTRONİK PR.

2

0

 

SERHAT NAS (0484) 212-1111 / 3559
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
30 Temmuz 2024