Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Dan "Güney Afrika İzlenimleri”

Üniversitemiz Mimarlık Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda “Güney Afrika İzlenimleri” konulu özellikle Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın Cape Town’da Müslümanlığın yayılışı ve gelişmesini vurgulayan bir söyleşi düzenlendi. Söyleşiye Rektör Prof. Dr. Murat Erman, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Adnan Memduhoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

İlk olarak 1998 yılında İsmail Collier tarafından “Siyer” dersi vermek üzere çağırıldığını daha sonra Cape Town’daki  İslam ve Osmanlı izlerini takip ederek ilginç bir hikayeye dahil olduğunu ifade eden Sırma öğrendiği ilginç bilgilerin peşinden giderek Güney Afrika’da İslam’ın izini sürdü.

 

 17.yy’da Osmanlı devleti ile G.Afrika Müslümanlarının bir bağlantı kuramadıklarını o yıllarda Portekiz, Hollanda ve sonrasında ise İngiltere’nin emperyal politikaları altında Müslümanların eziyet çektiklerini, ibadet etme özgürlüklerinin bulunmadığını, 19 yy.da ilginç bir tarihsel olayla Osmanlı Devleti ile G.Afrika Müslümanları arasında  bir bağlantı kurulabildiğini  ifade etti.

 

İhsan Süreyya Sırma’nın dinleyicilere İslam’ın Güney Afrika’ya gelişi ve yerleşmesi üzerine çizdiği tarihsel tablo ise şöyle:

 

“G.Afrika’nın ilk Müslüman halkını Endonezya, Malezya ve Hindistan’dan köle olarak getirilen yerlilerle, mahkûm edilmiş veya siyasi sürgün yemiş Müslümanlar oluşturuyordu. Buradaki köle Müslüman nüfus artmaya başlayınca kendi aralarında geliştirdikleri yöntemler ile dini muhafaza etmeye çalıştılar. Hafız olanlar Kuran-ı Kerimi yazıya geçirdi. Dua ve ayet bilenler bunları sürekli tekrarlayarak hafızada kalmasını sağladılar. Daha sonra  19. yüzyılda  burada yaşayan Hindistan ve Malezya asıllı Müslümanlar İslami kuralların uygulanmasındaki ciddi farklılıklar anlaşmazlığa düştüler. Bu durum Cape Town’un idari olarak yönetilmesinde de büyük sıkıntılar ortaya çıkarınca Büyük Britanya Kraliçesi Victoria düşülen bu anlaşmazlığın giderilmesi için Sultan  Abdülaziz’e bir mektup yazarak yardımcı olunmasını istedi. Osmanlı Devleti G. Afrika Müslümanlarının dinî eğitimlerine yardımcı olmak üzere buraya Ebubekir Efendi adında bir âlimi görevlendirdi. Ebubekir Efendi önce deniz yoluyla Fransa’nın Marsilya şehrine oradan da trenle Paris sonrasında ise Londra’ya gitti. Bir süre İngiltere’de kaldıktan sonra deniz yoluyla Cape Town’a geçti. Buradaki Müslüman tebaa için Beyanüd Din adlı bir eser yazıp yayınlayarak dini uygulamalar konusundaki farklılıkları gidermeye ve dinin akidelerini öğretmeye çabaladı. Daha sonra Cape Town’da “Ottoman Theological School” adıyla İslami okullar açılarak Cape Town’da İslamın kurumsallaşması sağlandı.

 

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Cape Town’da bugün Müslüman nüfusun geldiği noktayı oradaki vakıf, dernek, cami ve okulları gezerek slayt ve videolar eşliğinde izleyiciler ile paylaştı.

GANİME ÇİSEL SÜLEYMANOĞLU (0484) 212-1111 / 3535
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
23 Şubat 2017